Ölprovning – Lär dig hur ölprovningar går till

Så går en ölprovning till

Oavsett om du har blivit inbjuden till ett event för ölprovning eller bara vill lära dig mer om olika ölsorter kommer grundläggande ölprovningsfärdigheter att hjälpa dig på vägen. Innan du börjar med en provsmakning finns det några saker att tänka på. För det första, ät inte precis innan eller under provsmakningen och gör inte provsmakningen i ett rökigt rum. Kvardröjande smaker och dofter kan förvränga ölets smak. Om du smakar ett antal öl, börja med den ljusaste och jobba dig uppåt i “färgskalan”. Det är bäst att skölja gommen med vatten mellan varje ölsort. Slutligen, se till att du serverar ölen vid en lämplig temperatur som passar ölet i fråga.

Häll upp ölen i olika glas

Smaka aldrig öl direkt ur flaskan. Häll alltid upp det i ett glas först. Vissa ölprovningsfinsmakare anser att man alltid ska dricka ölen ur ett konjaksglas eftersom det framhäver ölets egenskaper. Andra hävdar att man skall välja glas efter vilken typ av öl man smakar. Oavsett vad du väljer för glas, se till att det är diskat. När du häller upp ölen i glaset, börja med att hålla glaset i 45 graders vinkel och för glaset till upprät position medan du häller. Anpassa mängden efter glaset och fyll tills du har ett ca två fingrar högt lager av skum.

Hur ser ölet ut

Innan du tar en klunk av ditt öl, titta på hur det ser ut. Är skummet tjockt eller tunt? Vilken färg har det? Hur länge håller skummet sig kvar? Hur ser det ut när det försvinner? Är ölen grumlig eller klar? Hur kraftig är kolsyran? Lukta sedan på ölen. Doftar det mest humle eller malt? De flesta ölsorter har flera olika dofter. Vilka livsmedel, örter, kryddor eller andra dofter kan du upptäcka i ölen? Kan du känna alkoholdoften och i så fall, är den lätt eller kraftig?

Hur smakar ölet

När du tar den första klunken, se till att du tar tillräckligt mycket så att det täcker hela tungan. Känn efter hur det känns och hur det smakar. Den initiala smaken av öl kan vara ganska olik från den som kommer senare. Försök skilja på smakerna. Känn efter hur ölen känns rent fysiskt i munnen. Är den silkeslen, brusande eller seg? Har ölen en välbalanserad smak mellan humle och malt? Hur är eftersmaken? Är den härlig? Kan du känna någon alkoholsmak? Om ja, är den stark? Är kolsyrehalten välbalanserad?

Anteckna gällande smak och utseende för ölen

Innan du tar nästa klunk, skriv ner några anteckningar om vad du har smakat och iakttagit. Se om du märker någon skillnad till dina nästa klunkar. Försök skriva ner så mycket som möjligt vid de fyra första klunkarna eftersom smaksinnet kommer att börja förlora sin skärpa efter den fjärde klunken. Till skillnad från vinprovning skall du definitivt svälja dina klunkar.

Det finns inget rätt eller fel

Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel när det kommer till ölprovning. Dina tankar och dina åsikter om ett öl är precis lika sanna som någon annans. Att dricka ett öl är som att titta på ett konstverk. Olika människor kommer att se och uppfatta det på olika sätt. Så kliv utanför din normala dryckesrutin och smaka några nya ölsorter. Det finns en hel del pärlor där ute som bara väntar på att du skall upptäcka dem. Boka en proffsig ölprovning om du vill prova öl i Göteborg!