Ölprovning hemma – Att anordna ölprovningar

Ölprovning hemma

Låt mig börja med att säga att inga ölprovningar hemma skall arrangeras såvida inte samtliga deltagare är över 18 år och kan ordna med transport hem (utan att själva köra bil). På det sättet kan du vara säker på att ingen blir arresterad för varken alkoholförtäring som minderårig eller fyllekörning, bra va? Med detta sagt, vad är en ölprovning och hur fungerar det?

Ölprovningsfest hemma

En ölprovningsfest är just vad det låter. Du samlar ett antal människor hemma hos dig, eller någon annanstans för den delen, och låter dem smaka olika ölsorter. I slutet av kvällen rangordnas ölsorterna från bäst till sämst. Det finns många varianter du kan göra detta på som att till exempel spela på vilket öl du tror kommer att vinna. Det är så klart olagligt att spela om pengar så ni får satsa med något annat som insats, till exempel vem som skall bjuda alla på en öl nästa gång ni träffas eller liknande.

Vid en ölprovning är det bäst att vara en mindre grupp vänner eller bekanta. Anledningen till detta är enkel. Med en mindre grupp är en provsmakningsfest just det, en provsmakningsfest. Med en större grupp tenderar det att bli en fest. Och fester med stora grupper kan bli ganska stökiga. Så om du vill ha en seriös provsmakningsfest, håll det litet.

Vilka öl ska man prova?

Nästa grej är urvalet av själva ölsorterna. Hur ska du ordna detta? En bra provsmakning innehåller ungefär åtta till tio olika sorters öl, alla med mycket olika smak. Du bör välja öl efter bryggning snarare än efter ursprungsland. Du bör blanda billigare och dyrare ölsorter. Och du bör inte ha två öl som är för lika varandra i smak. Om du följer dessa råd kommer du kunna vara säker på att få en mer “korrekt” rangordning av ölen. Om allt går som det “ska” bör de billiga ölsorterna hamna i botten och premiumölen i toppen.

Då detta är en provsmakning behöver du inga stora mängder öl. Förmodligen kommer ett sexpack av varje öl vara mer än tillräckligt och du kommer få massor kvar efteråt. Om du har en tajt budget och inte vill köpa hela sexpack, beräkna en flaska öl för tre personer på festen. Det gör att du kan fixa festen utan att gå bankrutt på köpet.

Servera mat eller tilltugg

Eftersom du inte vill att dina gäster skall bli dyngraka är det en bra idé att servera mat på en sådan här tillställning. Vilken typ av mat? Du vill förstås bjuda på något som passar bra till öl såsom ost och bröd. Dessa kommer inte störa själva provsmakningsprocessen. Om du vill kan du förvandla det hela till en kombinerad ost- och ölprovning! Det är också perfekt på välgörenhetstillställningar.

Slutligen, själva provsmakningen bör följa en särskild ordning. Det är bäst att börja med att smaka de lättaste/ljusaste ölen och sedan gå över till de kraftigare/mörkare allteftersom. Se till att ta en bit ost eller bröd emellan varje ölsort så att smaken av föregående öl är helt borta.

Dina gäster skall sedan rangordna varje öl på en skala från 1 till 5, där 5 är högst. Poängen för varje öl adderas och divideras sedan med antalet provsmakare. Det ger er en medelpoäng för varje öl.

Genom att följa dessa enkla steg bör din ölprovningsfest bli en lyckad tillställning. Kom ihåg att du kan alltid kontakta oss för en proffsig ölprovning i Göteborg.