Öl – Ingredienser och hälsoeffekter

Öl – Ursprung och dess ingredienser och hälsoeffekter

Öl är en av de äldsta och mest konsumerade alkoholhaltiga dryckerna och tillverkas genom bryggning och jäsning av stärkelse från spannmål. Vete, majs, ris och mältat korn används ofta för att brygga öl. Ibland tillsätts örter eller frukt under bryggningen för att ge ölet smak och färg. Alkoholhaltiga drycker som är jästa av sådant som inte innehåller stärkelse, såsom druvjuice (vin) eller mjöd klassificeras inte som öl.

Ölets historia

Öl finns dokumenterat i den skrivna historien från det gamla Egypten och är en av de äldsta dryckerna från ungefär 300 år f.Kr. Europeiska kloster började också tillverka och sälja öl i slutet av 600-talet e.Kr. Under den industriella revolutionen flyttade tillverkningen av öl från hemmet till industrier. Öl liknande drycker uppfanns självständigt i olika kulturer, främst eftersom allt som innehåller kolhydrater, såsom socker eller stärkelse, enkelt kan genomgå jäsning. Under 1200-talet var tillverkning och försäljning av egentillverkat öl ett vanligt sätt att komplettera familjens inkomster på.

Ingredienser

De grundläggande ingredienserna i öl är vatten, stärkelse och jäst. Ibland används sekundära stärkelsekällor som vete, ris och socker och används som ett billigare substitut för mältat korn.

Vatten

Det är så att vatten är mycket viktigt för ölen eftersom mineralerna i vattnet påverkar ölets karaktär och det är också anledningen till att öl till stor del består av vatten. Vatten i olika regioner innehåller olika mineralämnen och som en följd påverkas ölets kvalitet från en region till en annan. Därför hävdar man att mineralerna har inflytande på ölets kvalitet.

Mältat korn

Det fermenterbara, eller jäsningsbara, i ölet kommer från stärkelsekällan i ölet och är därför avgörande för ölets karaktär. Mältat korn är den vanligaste stärkelsen i öl, mältat spannmål producerar enzymer som omvandlar stärkelsen i spannmålet till jäsbart socker. Ölets färg bestäms av det mältade spannmålet, ju mörkare säd desto mörkare öl.

Humle

För smaksättning och konservering används humle. Humle används också för att balansera sötman av det mälta kornet eftersom det ger en bitter smak till ölet.

Jäst

Sockret som utvinns ur spannmål metaboliseras av mikroorganismer som kallas jäst, och det är jästen som är ensam ansvarig för fermenteringen i öl. Jäst fermenterar inte bara ölen utan påverkar också karaktären och smaken. Socker som utvinns från spannmål producerar koldioxid och alkohol som förvandlar vört till öl. Ett vanligt sätt att kategorisera öl på är genom jästen som används i fermenteringsprocessen. Den bästa fermenterade jästen används för att brygga ale.

Den viktigaste skillnaden mellan ale och lageröl är att ale är fermenterat vid högre temperaturer eftersom ale fermenteras snabbare än lager. Real Ale dvs. “Riktig Ale” är en naturlig produkt som lämnas kvar i behållaren efter bryggningen för att få mogna och sedan genomgå en andra jäsningsprocess som leder till en bildning av koldioxid, vilket i sin tur ökar trycket i kolven som tvingar den ut ur behållaren och då är det bara att tappa upp ölen.

Servering

En vanlig metod att servera fatöl på är från ett trycksatt fat som används i barer runt om i världen. Fatet är trycksatt med koldioxid som driver ölet ut från fatets kran. Flasköl filtreras oftast för att göra det jästfritt. Nuförtiden säljs öl mest i burk. Det är bra att förvara öl i burk eftersom det skyddar ölet från ljus och läckage. Ölets smak påverkas av vilken temperatur det serveras i, vissa gillar kyld öl och andra gillar rumstempererat öl och vissa tillsätter is för att göra det ännu kallare.

Hälsoeffekter av Öl

Det finns de som menar att måttlig konsumtion av alkohol minskar risken för hjärtsjukdom. Öl kallas också “flytande bröd” och öl innehåller en betydande mängd näringsämnen och det sägs att öljäst är en rik källa till näringsämnen. En studie fann att öl som innehåller en liten mängd alkohol kan innehålla “anti-cancer”-egenskaper och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det anses dessutom vara överätande och brist på motion som skapar “ölmagen” snarare än själva produkten.

Det finns emellertid bevis på att omfattande alkoholkonsumtion kan leda till problem med levern och andra hälsorelaterade problem. Men måttlig konsumtion av alkohol eller öl har en hel del fördelar eftersom det är fullt av näringsämnen och eftersom öl till stor del består av vatten är det också en källa till många mineraler.